כונן קשיח – חיצוני או פנימי?
דיסקים, Disk On Key, כוננים קשיחים ואפילו הדיסקטים של פעם – כולם אמצעֵי איחסון למידע ממוחשב. בעזרתם ניתן להחזיק בקבצים מכל סוג ולהשתמש בהם בכל רגע. מבין אותם אמצעי אחסון, הכונן הקשיח – Hard Disk – הוא הפופולארי והאמין ביותר. השאלה היא איזה כונן קשיח עדיף, חיצוני או פנימי, ומתי לרכוש אחד כזה. התשובות יינתנו מייד.
הכונן הקשיח נחלק לשני סוגים – חיצוני ופנימי. כונן קשיח פנימי נמצא בתוך מארז המחשב ואילו כונן קשיח חיצוני הוא אביזר נפרד, שלצורך הפעלתו יש לחבר אותו אל המחשב בעזרת אחד ההתקן המתאים (כניסת USB או ESATA). לרוב, הכונן הפנימי נחשב עמיד ובעל ביצועים מעט טובים יותר.
ההבדל הפיזי בין השניים הוא למעשה בחיצוניותם: כונן קשיח נייד כולל מעטפת קשיחה ששומרת עליו מפני פגיעות לא רצויות אך בחלקו הפנימי הוא נראה ופועל ממש כמו כונן קשיח המיועד לחלקו הפנימי של המחשב.
הקשר בין הכונן הקשיח למחשב הביתי
סוג המחשב הוא אחד הפרמטרים החשובים בקניית כונן קשיח חדש. כך למשל, שדרוג של כונן קשיח פנימי יהיה פשוט הרבה יותר במחשב נייח מאשר בנייד, אשר דורש החלפה פיזית של הכונן הקיים באחד חדש. פעולה כזו מצריכה העתקה של כל המידע הקיים והתקנה מחדש של כל התוכנות, כולל מערכת ההפעלה.
המחשב הנייח, לעומתו, מאפשר להוסיף כונן קשיח לצד זה הקיים, בשל המבנה הייחודי והנוח של המארז. הקושי בשדרוג הכונן הפנימי במחשב הנייד, יחד עם האפשרות לשאת את הכונן והמחשב יחד לכל מקום, מביאים רבים מבעלי המחשבים הנישאים לרכוש כונן חיצוני ולא פנימי.
כונן קשיח נייד יהיה יעיל פחות במחשב הנייח, אך ישנם מקרים רבים בהם מומלץ לרכוש כונן כזה גם לבעלי מחשב נייח: כאשר המחשב הנייח כולל כוננים פנימיים בעלי נפח גדול, הם עלולים להעמיס על ספק הכוח ולהביא לקריסתו. כונן קשיח נפרד יכול לפתור את בעיית האחסון מבלי להעמיס על הספק כמו הכוננים הפנימיים, ולשמש במקביל כגיבוי איכותי.
מהירות זה (כמעט) כל העניין
בשני הסוגים, מהירות העבודה של הכוננים נמדדת בסיבובים לדקה (RPM). במחשבים ניידים, הסטנדרט הוא סביב ה-5400RPM ואילו בנייחים מעט גבוה יותר: 7200RPM. למעשה, מלבד גרפיקאים, יוצרי מוזיקה וסרטים, עורכי וידיאו וגיימרים, מהירות של 5400RPM תספיק בהחלט.
אבל, ההבדל במהירות העבודה בשני סוגי הכוננים הקשיחים, נובע משיטת הפעולה: כונן קשיח שפועל באופן חיצוני יחובר למחשב בדרך כלל באמצעות כבל USB. שיטה זו מאטה את ביצועיו של הכונן פי כמה מביצועי הכונן הפנימי, שפועל מתוך המחשב באמצעות התקן SATA המחובר ישירות לספק.
יש לכך פיתרון? מסתבר שכן. היום ישנו התקן חיצוני שמגשר על הפער הזה בצורה כמעט מושלמת: ESATA, אותו הזכרנו גם קודם. זהו התקן מתחרה ל-USB, שנחשב מהיר עד פי שלושה מחברו הנפוץ והמוכר לנו. החסרונות? הוא זקוק בדרך כלל גם לספק חיצוני ואינו יכול לעבוד במקביל להתקני USB כלשהם המחוברים למחשב באותו זמן.
שחקן חדש נוסף בזירה הזו הוא התקן ה-USB3. למעשה, זהו פיתוח נוסף ממשפחת ה-USB (רוב ההתקנים הקיימים היום הם מסוג USB 2.0), שצפוי להיות מהיר עד פי עשרה מההתקן הקיים וקרוב מאוד לביצועי ה-ESATA. USB3 אמור לפעול גם בהתקני ה-USB 2.0, אך במהירות רגילה.
ואולי כדאי לך לחשוב בכלל על כונני SSD?
כפי שציינו, כונן קשיח הוא היום אמצעי האחסון הטוב והפופולארי ביותר שקיים בשוק. אך נדמה כי באחרונה הוא זוכה, בפעם הראשונה בהיסטוריה, לאיום ממשי: כונני ה-SSD, שנקראים גם כונני פלאש, מתיימרים לפתור את כל הבעיות שמציג הכונן הקשיח.
אלו כוננים שמגיעים כיחידה אחת, ללא אמצעי קריאה וכתיבה ושומרים את המידע בצורה אלקטרונית ולא מכנית. כך, הם אינם רגישים לטלטולים או מכות ונחשבים עמידים יותר. האנרגיה שהם צורכים נמוכה יחסית, נפח האחסון שלהם גדול ומידותיהם מזעריות. רבים טוענים שזהו הדבר הגדול הבא, והוא אט אט נוגס עוד ועוד בנתח השוק של הכונן הקשיח.
אמצעי איחסון נבחרים למחשב - השוואה
כונן קשיח חיצוני
כונן קשיח פנימי
כונן SSD
בכל מקרה, לפני רכישת כונן קשיח כלשהו, בדוק כי הוא תומך במערכת ההפעלה בה אתה משתמש. בנוסף, קנה כונן רק מחברה ידועה ואמינה – Western Digital או סמסונג לדוגמא., התיתנים לקנייה במחלקת מוצרי אלקטרוניקה. אם נתקלת בבעיה או שברצונך לשאול שאלה, תוכל לפנות גם למומחי טרקלין חשמל, שישמחו לסייע לך בבחירה.